2015. sze 17.

"Egymás mellett, egymás ellen" konferenciára látogattunk!

írta: CPM
"Egymás mellett, egymás ellen" konferenciára látogattunk!

 

A Magyar Tudományos Akadémia, a Miskolci Egyetem Politikatudományi Intézete, a Magyar Történelmi Társulat, valamint a Cseh Intézet és a Szlovák Intézet konferenciát szervezett 2015. április 15.-én 10:00-tól, melynek témája az első világháború utolsó éveiben zajló cseh, magyar és szlovák nacionalista törekvések és mozgalmak ismertetése, megértése, értelmezése volt. A közel 100 ember jelenlétében megkezdődött rendezvényen a magyar előadókon túl cseh és szlovák kutatók is részt vettek, többek között Kassáról és Prágából érkeztek vendégelőadók.

Előadók és előadások (Helyszín: MTA MAB Székház):

- Szarka László (MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének tudományos főmunkatársa ) „Dinasztikus lojalitás és patriotizmus vagy nemzeti elkülönülés. A magyarországi nemzetiségek alternatívái az első világháború éveiben”

- Kürti László (Politikatudományi Intézet egyetemi tanára, a politikai antropológia szakértője): Etnikum, hazafiság és a Nagy Háború kis képei – vizuális propaganda és a valóság Manno Miltiades karikatúráiban

- Veres Tímea (kassai Jozef Safarik Egyetem oktatója): "A szlovák autonómia fogalmának megjelenéséről"

- Robert Pejsa (prágai Károly Egyetem oktatója): "Csehek, szlovákok és magyarok a háború végén – diplomáciai harc Szlovákia és Kárpátalja területéért"

- Demmel József (békéscsabai Magyarországi Szlovákok Kutatóintézetének munkatársa): „Egy markonyi csoport, vagy elnyomott nemzet. A szlovák nemzeti társadalom Magyarországon 1918-ig.”

- Eva Irmanová (prágai Cseh Tudományos Akadémia professzora): "Cseh államjogi programok, 1914–1918"

- Ábrahám Barna (Magyar Tudományos Akadémia munkatársa): "Szlovák hungarofil nemzetkoncepció az első világháború alatt"

- Fazekas Csaba (Miskolci Egyetem Politikatudományi Intézetének igazgatója, egyetemi docens): "A „hungarizmus” születése – kísérlet a magyar nacionalizmus megújítására a háború utolsó szakaszában"

- Katona Csaba (Magyar Tudományos Akadémia tagja): "Háború előtt, háború után: egy szlovák értelmiségi dilemmái a „Nová škola” köréből"

Szólj hozzá