2016. ápr 25.

A Kiss László botrány margójára, avagy Gyárfás Tamás „feje” a tét?

írta: CPM
A Kiss László botrány margójára, avagy Gyárfás Tamás „feje” a tét?

Nemrég felrobbant a sajtó Kiss László miatt. De ki ő és honnan jött mit csinált, legfőképp pedig miért robbant ki a botrány több mint 50 évvel később? A cikknek nem az az elsődleges célja, hogy Kiss Lászlót morálisan vizsgálja, vagy a munkásságát elemezze csupán a háttérben húzódó lehetséges okokat vizsgálja. Kinek állt mind ez érdekében? Gyárfás Tamás pozíciója a tét, vagy az ő keze van a dologban? Politika nagyban, vagy kicsiben?

Kiss László élete az elmúlt 50 évben egy sikeres életútnak tűnik, de minden kétséget kizáróan beárnyékolták az elmúlt hetek, sőt hónapok történései. Gondolok itt a 2016 januárjában nagy port kavart Hosszú Katinka féle sajtótájékoztatóra, melyen összetépte a 12 millió forintról szóló szerződését és bírálta a Magyar Úszószövetséget. Ezután Kiss László lemondott szövetségi kapitányi posztjáról. Később több szaktekintély, úszó és edző jelezte, hogy nem nyugszik bele a lemondásába, Orbán Viktor miniszterelnök személyesen is felkereste. Végül január 10-én Gyárfás Tamás az úszószövetség elnöke közölte, hogy Kiss László továbbra is betölti a szövetségi kapitányi posztot, de csak - ahogy Ő fogalmaz: „szürke háttérmunkásként akarok dolgozni a közös siker érdekében”. Az ügy nagy port kavart, de pár héttel később elcsitult.

Áprilisban azonban jött a folytatás: 2016 április 5.-én, kedden a privatkopo.hu nyilvánosságra hozta, hogy 1961 nyarán Kiss László két akkori úszótársával megerőszakolt egy fiatal lányt. A bíróság 3 év letöltendő szabadságvesztésre ítélte, melyből 21 hónapot töltött le a Nagyfai Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben. Csütörtök délután Kiss László írásban mondott le a százhalombattai alpolgármesteri pozíciójáról, két nappal később lemondott az úszóválogatott szövetségi kapitányi posztjáról is. Nyilatkozatában már tagadta bűnösségét. „1961-ben koholt vádak alapján, koncepciós perben született meg a döntés” - írja. Hozzátette azt is, hogy kapitányi tevékenységét csak a 2016-os riói olimpiáig folytatta volna, de jelen helyzetben nem tud hasznára lenni sem az úszóválogatottnak sem az olimpiai csapatnak ezért lemond, - írta az MTI. 

 

De vajon miért pont most került nyilvánosságra a több mint 50 évvel ezelőtti ügy? Állt ez bárkinek is az érdekében, vagy pusztán a véletlen műve?

 

A VS.hu felkereste a börtönbüntetést nyilvánosságra hozó újságírót, hogy választ kapjanak a kérdésre miért pont most hozták nyilvánosságra az ügyet, erre annyit válaszolt „Semmi különös oka nincs. Most jutott tudomásunkra az ügy.”

 

Tegyük fel, hogy a botrány hátterében Gyárfás Tamás pozíciója és személye áll, valamint az úszószövetségen belüli hatalmi harc? Ki is az a Gyárfás Tamás egyáltalán?

 

Gyárfás sportriporterből lett médiavállalkozó milliomos, a Nap Televízió tulajdonosa. A televíziónak nem volt önálló csatornája, leginkább a Magyar Televíziónak gyártott műsorokat, mint a Nap Kelte és Nap Nyugta, amiket azért túlzás nélkül említhetünk finoman baloldali irányultságú programoknak. Minden bizonnyal pont ezért kellett távoznia a köztévétől 1998-ban mikor az első Orbán-kormány hatalomra került. Ekkor a TV3 majd az ATV sugározta ezeket a műsorokat. 2002 után visszatértek a Magyar Televízióhoz azonban 2009-ben, amikor már nyilvánvaló volt, hogy a következő kormányzati ciklusban a Fidesz diktál, a köztévéből kitették a Nap Tv-t. Úgy tűnt a Story Tv veszi át a műsorokat, de később ettől visszaléptek. A Nap TV eltűnt a süllyesztőben.

A menekülő utat a sport jelentette neki, 1993-ban a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke lett és remek kapcsolatai vannak az úszósportban nemzetközi szinten is (Gyárfás az elnöki székben az egyik legrégebb óta regnáló személy Magyarországon). Lehet, hogy talán túl régóta is van abban a bizonyos székben, legalábbis egyes vélemények ezt hangoztatják. Elképzelhető, hogy Kiss László megbuktatásával Gyárfást akarták eltávolítani, hogy a helyére egy a kormánypárthoz közelebbi embert ültethessenek? Az országos média szereplői, valamint politikai elemzők sokasága játszott már el ezzel a gondolattal, mindenesetre az elmúlt évek eseményeiből kirajzolódik egy elég határozott irány, mely szerint a nagyobb sportszervezetek élén a kormánypárthoz köthető személyek ülnek. A teljesség igénye nélkül néhány példa: Magyar Labdarúgó Szövetséget (MLSZ) Csányi Sándor, Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) Kocsis Máté, Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) Szalay Ferenc, Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) Németh Szilárd.

 

Na de térjünk vissza a Kiss László – ügyre + Gyárfás

 

Április 6-án, a Kiss László lemondását megelőző napon a MÚSZ két ülést tartott, előbb a sportág vezetői majd az edzőbizottság tagjai üléseztek és mindenki úgy ítélte meg, hogy Kiss Lászlónak mindenképpen a posztján kell maradnia. Egységesen bizalmat szavaztak a kapitánynak. Sárdi Ákos úszóedző azonban április 8-án nyilatkozott a HVG-nek. Állítása szerint nyomás alatt szavaztak arról, hogy támogatják Kiss Lászlót. (Tudni lehet, hogy a legtöbb edző sportolójának a sorsa az elnökség kezében van, akik el tudják lehetetleníteni a munkát.) Ha Sárdi Ákos igazat mond elképzelhető, hogy Gyárfásnak az állt volna érdekében, ha Kiss László a posztján marad, valamint ha ártatlannak mondja magát (ami meg is történt, lemondó nyilatkozatában kijelenti, hogy koholt vádak alapján ítélték el), így Gyárfás kevésbé vált támadhatóvá. Azután, hogy Kiss László lemondott Gyárfás Tamás az MTI-nek nyilatkozott, ebben elmondta, hogy „Tény, hogy nem kezdtem el nyomozni az erkölcsi bizonyítvánnyal rendelkező szakember múltjában.”. Állítása szerint nem tudott az 1961-ben történtekről, azonban több forrás is arról számolt be, hogy az ügy úszó berkeken belül köztudott volt, Gyárfás pedig már a 90-es évektől otthonosan mozgott az úszósportban.

 

És akkor csavarjunk még egyet az „összeesküvés” elméleten!

 

Nem csak a magyar úszósport területén mozog otthonosan a MÚSZ elnöke, hanem a nemzetközi „vizeken is jól úszik”. Tagja ugyanis a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) legszűkebb informális döntéshozóinak. Azonban a FINA, a FIFA-hoz és több nemzetközi sportszervezethez hasonlóan tele van korrupcióval. A FINA elnökének a 81 éves uruguayi Julio Maglionének már a 3. mandátuma kezdődött meg és a vezetők úgy intézték, hogy utódja egy 5 fős grémiumból kerüljön majd ki, ennek tagja Gyárfás Tamás is. A FINA után is (akárcsak a FIFA után) vizsgálatok folynak, és elképzelhető, hogy a vezetőket is le akarják cserélni. Lehetséges, még ha nem is valószínű, hogy Gyárfást egy külföldi ellenfele akarta ellehetetleníteni a Kiss László botrány kirobbantásával. Ez már csak azért is lehetséges, mert az 1961-es botrány után a külföldi sajtó is beszámolt az ügyről.

 

Gyárfás Tamást a 90-es évek végétől támadják szinte folyamatosan, de egyelőre akárhányszor földre küldték mindig fel tudott állni. Az egyik legsúlyosabb vád, ahol előkerült a neve felbujtóként az 1998-as Fenyő János ellen elkövetett gyilkossági ügy (Fenyőnek a Nap Tv-re fájt a foga), ám egyelőre még semmilyen tényleges érintettség nem bizonyított.

 

Napjainkra az ügy (Kiss László saga) elcsitulni látszik, és úgy tűnik, Gyárfás Tamás megmarad a MÚSZ elnöki pozíciójában, így ha tényleg miatta robbantották fel a Kiss László bombát ez egyelőre egy sikertelen támadásnak tűnhet. Annál is inkább, mert pár nappal ezelőtt 118-2 arányban megnyerte a személyét érintő bizalmi szavazást a MÚSZ-on belül. Ez lehet talán az egyetlen oka ennek az egész hercehurcának, vagy van-e még más a lehetséges okok között? Más szereplők a háttérben más célokkal, vagy tényleg csak egy egyszerű kutatómunka „gyümölcse” ez az egész? Mindenesetre a történetnek szerintem lesz folytatása…

Szólj hozzá